Ориентировъчна оферта и условия за сватбена фотография

 
В съвременния свят техниката е достъпна и всеки може да направи сравнително лесно технически качествена снимка за спомен. Истинският фотограф на вашата сватба обаче, трябва да бъде разказвач от първо лице и психолог. Той трябва да улови духа на събитието, да създаде няколко сюжетни линии, да използва лирически отклонения, да търси различната гледна точка, интересната светлина, решаващия момент...и накрая да обедини всичко това в неповторим разказ, който винаги ще ви връща като машина на времето във вашия ден. Това е невъзможно без богата обща култура, познания в областта на визуалните изкуства, музиката, киното и литературата. Фотографиите трябва да докосват, да предизвикват емоции и да не ви оставят безразлични, дори когато не познавате заснетите хора. В такъв фотографски разказ и персонален артистичен продукт си струва да инвестирате.
Ако харесвате моят фотографски стил и портфолио (вижте тази видео визитка) , може да ми се обадите на 0898416020 , за да поговорим или да ми пишете директно на Viber, WhatsApp, мейл bonibonev1970@gmail.com, както и на ЛС във Facebook ,   Instagram като опишете вашата сватба ( дата, брой гости, локация, продължителност)  и ще ви изпратя/съобщя точна цена, съобразена с условията на сватбата ви. Ако не ви отговоря на мейл или ЛС, това означава, че поради някаква причина (бъг или друго) не съм видял съобщението ви -  в този случай най-добре е да ми позвъните директно на телефона.
За връзка с Марияна Бонева : 0899427400, dm_mariana@abv.bg, ЛС във Facebook , Instagram

 

Ориентировъчна цена за сватбена фотография :

Цените се изчисляват на снимачен час, тъй като от продължителността на заснемане зависи количеството материал за селекция, конвертиране и обработка - т.е. допълнителната работа по завършване на крайния продукт.
* Основната ми ориентировъчна цена за сватбена фотография е 280 лв/час за петък, събота, неделя + официални празници в периода 01 май - 30 октомври. Времето за заснемане на една сватба варира в широки граници и се определя от вида на сватбата, програмата, локацията, натовареността ми и други фактори.  Уточняването на тези параметри и изготвяне на финална оферта се прави след среща с вас - онлайн или в студиото ми.
* Основен + втори фотограф - специална пакетна оферта с печатни материали, филмова фотография и др., след среща (онлайн или на живо)  в зависимост от особеностите на сватбата, продължителността, локацията и датата.  Примери вижте ТУК : http://www.bonibonev.com/2photograph.
* За сватби със сложна логистика или на голямо разстояние от София е възможно да поема ангажимент само ако съм с втори  фотограф. Това се уточнява допълнително. 
* Луксозна фото книга 30стр ( дизайн, предпечат и печат ) -  20х20 - 380лв, 20х25 - 400лв, 25x25 - 420лв, 25х30 - 450лв,  30х30 - 490лв. Примери вижте тук : https://bonibonev.com/photobook
*  Предсватбена сесия - 300лв/час (в активния сезон 01.05-30.10 само в делнични дни)
* Следсватбена сесия - 300лв/час - минимално време 2 часа за София и над 3 часа за локации извън София. (в активния сезон 01.05-30.09 само в делнични дни)
* За ценители на класическата филмова фотография -  допълнително паралелно заснемане на филмова черно-бяла лента ILFORD - 3 филма ( 100 кадъра ) отпечатани в размер 13х18 и подредени в класически албум, заедно с класьор за негативите - 1300лв.
* Пълно заснемане на филмова лента : Предлагам пълно заснемане на филмова лента ( цветен и черно-бял негатив) на цялата сватба. Мога да изготвя индивидуална оферта в зависимост от сватбата и необходимия брой негативи. Ориентировъчна цена за заснемане на филмова лента - 500 лв/час- Включва 15 негатива х 36 кадъра и втори фотограф, който снима на цифров носител.
* Втори ART фотограф -  Неговата цел е да акцентира предимно на интересни гледни точки, импресии, детайли, ситуации. Т.е. - това е вашето лирическо отклонение, благодарение на което разказът става по-богат и многопланов. Разбира се, когато се налага той може да бъде на втора локация - примерно отделна подготовка на булка и младоженец и т.н.  Повече разяснения и много примери можете да видите ТУК
* Сватби в стил "Поп фолк (Чалга) " - не приемам ангажименти за сватбена фоторгафия или други тържества издържани изцяло в ПОП-ФОЛК (чалга) стилистика. За да не бъда погрешно разбран - тук не става дума за 2-3 песни по желание на гостите, а за цялостен музикален и стилистичен облик.  Също така не става дума за традиционна българска народна музика - песни, хора, ръченици и т.н. към които се отнасям с уважение, приветствам като част от националната ни култура и смятам, че трябва да присъстват в една българска сватба.
* Конфиденциалност -  по принцип не желая да се ангажирам със заснемане на сватба ако младоженците искат пълна и безусловна конфиденциалност - т.е. да не мога да показвам снимки в портфолиото си, дори и след тяхно одобрение. Пълната конфиденциалност психологически демотивира фотографа и за него е трудно да даде всичко от себе си.  Разбира се, нямам нищо против  клиентите да одобрят снимките, които бих искал да покажа в портфолиото си.
* Издаване на фактура Мога да  издам опростена ( не ДДС ) фактура и съответно да заплатите по банков път.
За Европа цените са същите като абсолютна стойност в цифри, но в Евро + разходи за хотел и транспорт.
Бих могъл да откажа ангажимент ако преценя, че локацията е твърде отдалечена и имам заета съседна дата на друго място или пък видът и организацията на сватбата не съвпадат с моя начин на снимане и стил. В такива случаи бих препоръчал по-подходящ колега за вашият тип сватба, така че резултатът да бъде максимално удовлетворяващ за вас. 
Допълнителни пояснения и условия, с които е добре да се запознаете преди да решите дали аз съм подходящият сватбен фотограф за вас :
Заснема се цялото събитие, като е добре да се започне още от приготовленията, за да се улови духа на този важен ден.
 
 
Стилът ми на снимане е силно репортажен, с акцент на многобройните уловени моменти и емоции, тъй като смятам, че те са истинската машина на времето, която ще ви върне след години към този ден.
 
 
Сватбени сесии - ако имате възможност е добре по време на сватбата  да си отделите около 1 час за специална сесия, за вас ще бъде забавно и разтоварващо преживяване с много интересни снимки. При тези сесии наблягам на светлината, духа, настроението и атмосферата. Ако желаете може да заявите отделна сесия в друг ден.
 
 
 
 
На места с ниска осветеност, като църквата, снимам със скъпи светлосилни обективи, а не със светкавица, така че да се запази естествената атмосфера на мястото - топлината на свещите, мекото смесено осветление ...
 
 
 
Правя много портрети и на гостите, често без те самите да разберат. Това е  приятна изненада и емоция за всички, които по-късно гледат сватбения ви албум. 
 
 
В ресторанта и по време на партито, използвам различни способи на заснемане в зависимост от обстановката - работа с наличната светлина, комбинация от светкавица и налична светлина, бавни скорости на затвора (за постигане на ефекти) или няколко светкавици, разположени на определени места. Целта ми отново е да уловя максимално атмосферата и емоцията.
 
 
 Като финал се изработва онлайн галерия с около 350-400 снимки, отразяваща цялото събитие, която се качва на нашия сървър и се предоставя за ваше лично ползване. 
Разбира се получавате и всички  снимки с оригиналните цветовe и основни корекции  във висока резолюция, които са общо над 1000  ( зависи от сватбата).
За всичко това са необходими между  30  и 60 работни дни след заснемането (според сезона)   Изработвам също луксозни фотокниги с различни размери и дизайн. Фото книгите се изработват след приключване на активния снимачен сезон от средата на октомври до края на април.
Тъй като заснемането е с висококачествена техника с висока резолюция, може да бъдат разпечатани в много голям размер примерно 60х90см, 100х150см или повече, качествени фотографии за апликация на стена или нещо друго, луксозни фото книги в по-голям размер и т.н.Това е въпрос на договаряне.
В сайта ми http://bonibonev.com/ може да разгледате много снимки от сватби, както и цели сватби, тематични албуми, изложби на тема сватбена фотография и т.н.  
 
И последно... Дори и да не изберете моята оферта, изисквайте от фотографа да Ви покаже цели сватби с поне 300-400 фотографии, а не само избрани снимки , тъй като е лесно да се подберат добри кадри от 50 сватби, но за вас е по-важно да видите как е отразено цялото събитие. Oфертата, трябва да е съобразена с най-важното - таланта на фотографа да улови и пресъздаде духа на този единствен за вас ден. Това за което плащате, не трябва да бъдат просто снимки, а истинска фотография - рисуване със светлина, един артистичен продукт, съвкупност от уникални уловени моменти, портрети, много настроение и емоции.... Инвестицията в качествена фотография е единствената която остава за следващите десетилетия и единствената, която ще има стойност и за вашите внуци.