Език: 
BG

Ориентировъчна оферта, условия и цени за сватбена фотография

 

 

 

Уважаеми клиенти, за мен сватбената фотография не е просто заснемане на сватбата, а създаване на  артистичен продукт. Той включва заснемане, конвертиране от RAW, селекция, обработка, изготвяне на онлайн албум, дизайн и предпечат на Фотокнига, малка персонална арт изложба , слайдшоу с музика ( опция ) и някои други съпътстващи дейности. Често работата по финализирането на един такъв продукт продължава над 10-15 дни.

Преди да стигнете до офертата ми, бих искал да се запознаете с няколко мои условия:

1. Не приемам ангажименти за сватбена фоторгафия или други тържества издържани изцяло в ПОП-ФОЛК (чалга) стилистика. За да не бъда погрешно разбран - тук не става дума за няколко  песни по  време на купона от поканен изпълнител или по желание на гостите, а за цялостен музикален и стилистичен облик.  Също така не става дума за традиционна българска народна музика - песни, хора, ръченици и т.н. към които се отнасям с уважение, приветствам като част от националната ни култура и смятам, че трябва да присъстват в една българска сватба.

2. Не мога да се ангажирам със заснемане на сватба ако младоженците искат пълна и безусловна конфиденциалност - т.е. да не мога да показвам снимки в портфолиото си, дори и след тяхно одобрение.  От дългогодишният си опит съм установил, че е по-добре да откажа  такъв ангажимент  .  Разбира се, нямам нищо против  клиентите да одобрят снимките, които бих искал да покажа в портфолиото си.

3. Едно от нещата, които легитимират фотографа и дават сигурност в отношенията ви с него, е издаването на фактура за услугите, които ще получите. Фактурата не е гаранция за качествена услуга, но е гаранция за легитимност и коректност, както и документ, с който на законно основание можете да предявите претенции пред КЗП или други органи като доказан ползвател на съответната услуга. В този аспект издаването на фактура, оказва допълнително въздействие върху изпълнителя и стимул да изработи продукта максимално качествено. Освен всичко казано, издаването на фактура гарантира, че срещу вас стои професионалист, който с това си изкарва прехраната, а не човек, който върши тази работа между другото и в извън работно време. Поради тази причина, аз декларирам, че задължително издавам фактура за съответните фотографски услуги, които извършвам и апелирам да изисквате фактура от всеки колега, към когото се обърнете. По този начин смятам, че ще подобрим нивото на обслужването и това ще бъде от полза за всички клиенти.

 

Основният пакет за активния сезон 2018г ще  включва  заснемане до 12 часа,  обработка на дигиталните изображения, създаване на онлайн галерия с 300-350 избрани, предаването на всички над 1000 фотографии  на флаш памет, както   и следните допълнителни екстри : Луксозна фото книга 20х20см , ( с възможност и за по-големи размери)  Персонална авторска изложба от 10 арт фотографии - размер 20х30см в  рамка за декорация на вашия дом ( възможност за по-големи размери и повече фотографии) . Ако желаете можете да ми пишете директно на мейл boni_bonev@abv.bg или да ми се обадите на 0898416020 като опишете вашата сватба( дата, брой гости, локация, продължителност)  и ще ви изпратя/съобщя точна цена . Ако желаете сами можете да изчислите бюджета за заснемане на вашата сватба в зависимост от сезона,   датата, големината на сватбата, опции за фотокниги и много други параметри като попълните следната ФОРМА с вграден КАЛКУЛАТОР

Допълнителни пояснения и условия :
 
Заснема се цялото събитие, като е добре да се започне още от приготовленията, за да се улови духа на този важен ден.
 
 
Стилът ми на снимане е силно репортажен, с акцент на многобройните уловени моменти и емоции, но ако имате възможност е добре по време на сватбата  да си отделите поне 1 час за специална сесия, за вас ще бъде забавно и разтоварващо преживяване с много интересни снимки. При тези сесии наблягам на светлината, духа, настроението и атмосферата. За пример за сватба в предимно репортажен стил с много уловени моменти, емоции, непринудени портрети - моля кликнете ТУК и за предсватбена семейна вечер -  ТУК 
 
 
 
 
На места с ниска осветеност, като църквата, снимам със скъпи светлосилни обективи, а не със светкавица, така че да се запази естествената атмосфера на мястото - топлината на свещите, мекото смесено осветление ...
 
 
 
По време на цялото събитие се стремя да уловя интересни моменти, детайли и сюжети, тъй като смятам, че те са истинската машина на времето, която ще ви върне след години към този ден.
 
 
Правя много портрети и на гостите, често без те самите да разберат. Това е  приятна изненада и емоция за всички, които по-късно гледат сватбения ви албум. 
 
 
След като се заснеме събитието, се селектират между 350-400 снимки, обработват се, част от тях се правят в черно-бяло, тониране и т.н. Оразмеряват се за печат и така ги получавате, записани на  флаш памет. . Като финал се изработва онлайн галерия, отразяваща цялото събитие, която се качва на нашия сървър и се предоставя за ваше лично ползване - можете да я разпращате на приятели в целия свят, защото имаме идеална видимост навсякъде. За всичко това са необходими между  15  и 45 работни дни след заснемането (според сезона) , така че снимките се предават поне 2 седмици по-късно. Разбира се получавате на флаш памет и всички  снимки с оригиналните цветовe и основни корекции  в пълна резолюция, които са общо над 1000  ( зависи от сватбата). Изработвам също луксозни фотокниги с различни размери и дизайн.
 
Допълнителни опции:
 
Фото ъгъл със забавни аксесоари. Фотоъгълът се изгражда по време на партито в ресторанта. Използват се чадъри и външни светкавици за по-качествена светлина. Обслужва се от фотограф. Оборудван е с фото принтер за печат. Примери вижте ТУК.
 
Асистент - Мога да използвам асистент ако се налага. Той не е фотограф и помага за осветление, техническо оборудване , придвижване на сложни локации, охрана на техника и МПС , шофиране и всякакви други дейности, които облекчават работата на основния фотограф, така че той да не губи време и да се съсредоточи в качественото отразяване на събитието.
 
Втори ART фотограф -  Неговата цел е да акцентира предимно на интересни гледни точки, импресии, детайли, ситуации. Т.е. - това е вашето лирическо отклонение, благодарение на което разказът става по-богат и многопланов. Разбира се, когато се налага той може да бъде на втора локация - примерно отделна подготовка на булка и младоженец и т.н.  Повече разяснения и много примери можете да видите ТУК
 
Допълнителна сватбена сесия в друг ден. Ако желаете може да си поръчате отделна сватбена сесия в друг ден с достатъчно време за различни по-интересни дестинации.
 
Овъртайм  - Стандартните пакети включват заснемане до 12 астронимически часа. Примерно от 12ч след обяд до 24ч в полунощ. Смятам, че това е достатъчно време, в което мога да обхвана цялото събитие без компромис - от подготовката до края.  Всеки допълнителен час се заплаща 100лв/час. Никога не правя проблем за малки просрочвания на времето, овъртайма има по-скоро дисциплиниращ ефект - няма смисъл да се отлагат ритуали или рязане на торта след 12ч през нощта. Хората вече са уморени, някои са си тръгнали и фотографът стои само за да изчака даден ритуал.
 
Извън София - при заснемане извън София клиента поема разходите за транспорт (има опция в калкулатора)  и нощувка (ако се налага).
 
Кратки сватби и други ангажименти - при  по-кратки сватбени тържества - примерно  само подписване и сесия и т.н. цената е 500лв за първите 3 часа и 100лв на всеки следващ час,  като минимумът е 3 часа. Тези цени не включват печатни материали. Такива сватби мога да поема само в делничните дни от понеделник до четвъртък включително  или във всички дни от  01 октомври -до 15 април
 
 
Всички цени за България са в лева и са валидни при фиксиран курс на еврото 1.956. 
 
За Европа цените са същите като абсолютна стойност в цифри, но в Евро + разходи за хотел и транспорт. Член съм на WPJA (световна организация за сватбена фотожурналистика) и имам няколко наградени снимки в конкуренция с фотографи от целия свят. 
 
 
Заплащането е след като си получите готовия продукт
 
Тъй като заснемането е с висококачествена техника с висока резолюция, може да бъдат разпечатани в много голям размер примерно 60х90см, 100х150см или повече, качествени фотографии за апликация на стена или нещо друго, луксозни фото книги в по-голям размер и т.н.Това е въпрос на договаряне.
 
 
В сайта ми http://bonibonev.com/ може да разгледате много снимки от сватби, както и цели сватби, тематични албуми, изложби на тема сватбена фотография и т.н.  
 
И последно... Дори и да не изберете моята оферта, изисквайте от фотографа да Ви покаже цели сватби с поне 300-400 фотографии, а не само избрани добри снимки от много сватби, тъй като е лесно да се подберат добри кадри от 50 сватби, но за вас е по-важно да видите как е отразено цялото събитие. Също така проучете с каква техника снима съответния фотограф. Аз съм инвестирал над 20 000лв в качествени камери и обективи, за  да съм сигурен в крайния продукт, който ще получите. Разбира се техниката не е всичко, офертата, трябва да е съобразена с най-важното - таланта на фотографа да улови и пресъздаде духа на този единствен за вас ден. Това за което плащате, не трябва да бъдат просто снимки, а истинска фотография - рисуване със светлина, един артистичен продукт, съвкупност от уникални уловени моменти, портрети, много настроение и емоции.... Всички средства, които ще инвестирате в организацията и приготовлянията за вашата сватба са инвестиция за самия сватбен ден в неща, които скоро всички ще забравят. Инвестицията в качествена фотография е единствената която остава за следващите десетилетия и единствената, която ще има стойност и за вашите внуци.
 
 
 
 
Developed by Daniel Nanovski