Език: 
BG

Ориентировъчна оферта за сватбена фотография

 

 

 Информация за 2017г.

Важно уточнение за 2017г . Уважаеми клиенти,  за всички съботи и недели на периода юни-септември  2017г основният пакет е с включен асистент. Това се налага, за да мога да гарантирам безкомпромисно и качествено отразяване на това важно за вас събитие в най-натоварения сезон, когато пътувам често в страната и в чужбина, нося много техника и т.н..

Основният базов пакет за 2017г ще  включва освен заснемане  до 12 часа,  обработка и предаване на дигитален носител и следните допълнителни опции : Луксозна фото книга 20х20см, 5 висококачествени авторски фотографии 30х40см за декорация на вашият дом, отпечатани на луксозна хартия в единствено копие с мой подпис и личен печат. 1 ч/б фотографски филм  12 кадъра, 6х6, заснет с  Carl Zeiss Super Ikonta от 1938г  и  12-те кадъра, отпечатани във формат 20х20см с паспарту, единствен екземпляр с мой подпис и личен печат.

 

Изчислете цената за вашата дата с вградения  КАЛКУЛАТОР

Също така искам да отбележа няколко допълнителни неща:

1. Няма нужда да заплащате скъпа и качествена фотографска услуга ако нямате възможност да отделите достатъчно време за това или графикът и обстановката на сватбата не го предполагат. В такива случаи мога да препоръчам мои много добри млади колеги на по-ниска цена.  

2. Не приемам ангажименти за сватбена фоторгафия или други тържества издържани изцяло в ПОП-ФОЛК (чалга) стилистика. За да не бъда погрешно разбран - тук не става дума за няколко  песни по  време на купона или по желание на гостите, а за цялостен музикален и стилистичен облик.  Също така не става дума за традиционна българска народна музика - песни, хора, ръченици и т.н. към които се отнасям с уважение, приветствам като част от националната ни култура и смятам, че трябва да присъстват в една българска сватба.

3. Не мога да се ангажирам със заснемане на сватба ако младоженците искат пълна и безусловна конфиденциалност - т.е. да не мога да показвам снимки в портфолиото си, дори и след тяхно одобрение.  От дългогодишният си опит съм установил, че е по-добре да откажа  такъв ангажимент  .  Разбира се, нямам нищо против  клиентите да одобрят снимките, които бих искал да покажа в портфолиото си.

4. Едно от нещата, които легитимират фотографа и дават сигурност в отношенията ви с него, е издаването на фактура за услугите, които ще получите. Фактурата не е гаранция за качествена услуга, но е гаранция за легитимност и коректност, както и документ, с който на законно основание можете да предявите претенции пред КЗП или други органи като доказан ползвател на съответната услуга. В този аспект издаването на фактура, оказва допълнително въздействие върху изпълнителя и стимул да изработи продукта максимално качествено. Освен всичко казано, издаването на фактура гарантира, че срещу вас стои професионалист, който с това си изкарва прехраната, а не човек, който върши тази работа между другото и в извън работно време. Поради тази причина, аз декларирам, че задължително издавам фактура за съответните фотографски услуги, които извършвам и апелирам да изисквате фактура от всеки колега, към когото се обърнете. По този начин смятам, че ще подобрим нивото на обслужването и това ще бъде от полза за всички клиенти.

 

 

Уважаеми клиенти, за мен сватбената фотография не е просто заснемане на сватбата, а създаване на завършен продукт. Той включва заснемане, конвертиране от RAW, селекция, обработка, изготвяне на онлайн албум, дизайн и предпечат на Фотокнига и някои други съпътстващи дейности. Често работата по финализирането на един такъв продукт продължава над една седмица.

Офертата ми за сватбена фотография през 2017г включва следното : 

 

Заснемане на цялото събитие, като е добре да се започне още от приготовленията, за да се улови духа на този важен ден.
 
 
Стилът ми на снимане е силно репортажен, с акцент на многобройните уловени моменти и емоции, но ако имате възможност е добре по време на сватбата  да си отделите поне 1 час за специална сесия, за вас ще бъде забавно и разтоварващо преживяване с много интересни снимки. При тези сесии наблягам на светлината, духа, настроението и атмосферата.
 
 
 
На места с ниска осветеност, като църквата, снимам със скъпи светлосилни обективи, а не със светкавица, така че да се запази естествената атмосфера на мястото - топлината на свещите, мекото смесено осветление ...
 
 
 
По време на цялото събитие се стремя да уловя интересни моменти, детайли и сюжети, тъй като смятам, че те са истинската машина на времето, която ще ви върне след години към този ден.
 
 
Правя много портрети и на гостите, често без те самите да разберат. Това е  приятна изненада и емоция за всички, които по-късно гледат сватбения ви албум. 
 
 
След като се заснеме събитието, се селектират между 350-400 снимки, обработват се, част от тях се правят в черно-бяло, тониране и т.н. Оразмеряват се за печат и така ги получавате, записани на  флаш памет. . Като финал се изработва онлайн галерия, отразяваща цялото събитие, която се качва на нашия сървър и се предоставя за ваше лично ползване - можете да я разпращате на приятели в целия свят, защото имаме идеална видимост навсякъде. За всичко това са необходими между  15  и 45 работни дни след заснемането (според сезона) , така че снимките се предават поне 2 седмици по-късно. Разбира се получавате на флаш памет и всички  снимки с оригиналните цветова и основни корекции от RAW  в пълна резолюция, които са общо над 1000 - 1500 ( зависи от сватбата). Изработвам също луксозни фотокниги с различни размери и дизайн.
 
Вие сами можете да изчислите бюджета за заснемане на вашата сватба в зависимост от датата, големината на сватбата, опции за фотокниги и други параметри като попълните следната ФОРМА  с вграден калкулатор.
 
Уточнения за някои допънителни опции :
 
Допълнителна сватбена сесия в друг ден. Ако желаете може да си поръчате отделна сватбена сесия в друг ден с достатъчно време за различни по-интересни дестинации.
 
Асистент - задължително е включен в цената на основният пакет за всички сватби в периода юни-септември 2017. Аистентът помага за осветление, техническо оборудване , придвижване на сложни локации, охрана на техника и МПС ако се налага, шофиране и всякакви други дейности, които облекчават работата на основния фотограф, така че той да не губи време и да се съсредоточи в качественото отразяване на събитието.
 
Втори ART фотограф -  Неговата цел е да акцентира предимно на интересни гледни точки, импресии, детайли, ситуации. Т.е. - това е вашето лирическо отклонение, благодарение на което разказът става по-богат и многопланов. Разбира се, когато се налага той може да бъде на втора локация - примерно отделна подготовка на булка и младоженец и т.н.  Повече разяснения и много примери можете да видите ТУК
 
Овъртайм  - Стандартните пакети включват заснемане до 12 астронимически часа. Примерно от 12 на обяд до 12 в полунощ. Всеки допълнителен час се заплаща 100лв/час. Никога не правя проблем за малки просрочвания на времето, овъртайма има по-скоро дисциплиниращ ефект - няма смисъл да се отлагат ритуали или рязане на торта след 12ч през нощта. Хората вече са уморени, някои са си тръгнали и фотографа стои само за да изчака даден ритуал.
 
Извън София - при заснемане извън София клиента поема разходите за транспорт (има опция в калкулатора)  и нощувка (ако се налага).
 
Кратки сватби - при по-кратки сватбени тържества - примерно  само подписване и сесия и т.н. цената е 100лв/час като минимума е 3 часа. Такива сватби мога да поема само в делничните дни от понеделник до четвъртък включително или във всички дни от  01 октомври -до 15 април
 
Оферта за ценители на класическата филмова фотография. Фотография изцяло на черно-бял филм ILFORD. Заснемане на сватбата с  10 филма - 360 кадъра. Получавате всички филми в луксозен класьор и всички 360 снимки, отпечатани в размер 13х18см .Изработка на луксозен кожен албум с 40 ръчно копирани фотографии в размер 20х30см. Осигурен втори фотограф, който отразява паралелно сватбата с цифров фотоапарат и обективи от висок клас. Получавате и над 1000 цифрови фотографии с висока резолюция ..Цената на този специален пакет е 2500лв.
 
Всички цени за България са в лева и са валидни при фиксиран курс на еврото 1.956. 
 
За Европа цените са същите като абсолютна стойност в цифри, но в Евро + разходи за хотел и транспорт. Член съм на WPJA (световна организация за сватбена фотожурналистика) и имам няколко наградени снимки в конкуренция с фотографи от целия свят. 
 
 
Заплащането е след като си получите готовия продукт
 
Тъй като заснемането е с висококачествена техника с висока резолюция, може да бъдат разпечатани в много голям размер примерно 60х90см, 100х150см или повече, качествени фотографии за апликация на стена или нещо друго, луксозни фото книги в по-голям размер и т.н.Това е въпрос на договаряне.
 
 
В сайта ми http://bonibonev.com/ може да разгледате много снимки от сватби, както и цели сватби, тематични албуми, изложби на тема сватбена фотография и т.н.  
 
И последно... Дори и да не изберете моята оферта, изисквайте от фотографа да Ви покаже цели сватби с поне 300-400 фотографии, а не само избрани добри снимки от много сватби, тъй като е лесно да се подберат добри кадри от 50 сватби, но за вас е по-важно да видите как е отразено цялото събитие. Също така проучете с каква техника снима съответния фотограф. Аз съм инвестирал над 20 000лв в качествени камери и обективи, за  да съм сигурен в крайния продукт, който ще получите. Разбира се техниката не е всичко, офертата, трябва да е съобразена с най-важното - таланта на фотографа да улови и пресъздаде духа на този единствен за вас ден. Това за което плащате, не трябва да бъдат просто снимки, а истинска фотография - рисуване със светлина, един артистичен продукт, съвкупност от уникални уловени моменти, портрети, много настроение и емоции.... Всички средства, които ще инвестирате в организацията и приготовлянията за вашата сватба са инвестиция за самия сватбен ден в неща, които скоро всички ще забравят. Инвестицията в качествена фотография е единствената която остава за следващите десетилетия и единствената, която ще има стойност и за вашите внуци.
 
 
 
 
Developed by Daniel Nanovski