Език: 
BG

Биография

 
 
Здравейте!
 
Казвам се Бони Бонев, роден съм в Свиленград през 1970г и живея в София от 1985г.
 
За първи път се докоснах до  магията на фотографията, когато бях на 7 години и наблюдавах как се появяват изображения върху белия лист фотохартия в тъмната стаичка на чичо ми. От тогава фотографията стана мое любимо занимание, а от 1991г с известни прекъсвания се превърна и в източник на доходи. 
 
Честно казано, когато говоря за фотография, ми е трудно да изрека за себе си думата "професионалист" или "професионален фотограф" , защото веднага се сещам за една мисъл на моя приятел Георги Величков : "Разликата между професионалиста и любителя е като между професионалистката и влюбената жена. Едната го прави за пари, а другата от любов" . Изпитвам удоволствие от "рисуването със светлина" , независимо дали ми плащат за това или не. Точно поради тази причина се старая да приемам поръчки, които отговарят на личните ми предпочиатния и разбирания за фотография. Обичам репортажния начин на снимане, с много уловени уникални моменти и без груби манипулации. Обичам да работя с естествена светлина, когато това е възможно, въпреки че разполагам със студио в центъра на София . (Съсобственик съм на Фото Форум Студио, за което съм публикувал информация в сайта) 
 
Като един от основателите и администратор на най-големия български сайт за фотография Фото Форум ( www.photo-forum.net ) , съм организирал с моите колеги над 30 фотографски конкурси и изложби. Лично съм участвал в много колективни изложби, имам и някои самостоятелни. Тях може да разгледате тук в личния ми сайт.
 
Тъй като съм електронен инженер по образование, винаги ми е била интересна и фотографската техника. Написал съм над 200 страници фотографски  статии в печатни медии, част от които технически. Също така съм автор на десетки онлайн тестове във Фото Форум на фотографски камери и обективи. Съавтор съм на първия български онлайн фотографски самоучител " Как да правим по-добри снимки с цифров фотоапарат", както и на фотографската книжка "На Фокус" . 
 
От 2005-та година с колегите ми Георги Величков, доц. Петър Абаджиев и Васил Николов водим фотографски курсове  във Фото Форум Студио.
 
Със сватбена и друг вид комерсиална фотография се занимавам по-интензивно от няколко години.  Както може да се уверите от портфолиото ми, харесвам изчистената неманипулирана фотография с много уловени мигове, портрети и детайли. Обичам черно-бялата фотография, защото при нея се усеща по-добре чистия графичен рисунък на светлината. Освободена от излишни цветове, фотографията остава само като обем, форма, светлина и сюжет. Обичам метафоричните разкази, при които човек трябва да мисли, а не само да възприема директно видяното. Тук може да разгледате една изложба, в която съм показал развитието на една сватба без нито едно конкретно лице.
Използвам камера Sony A900 с висока резолюция 24,5mp и светлосилни обективи Carl Zeiss , така че да предам по-добре естествената атмосфера на мястото и да  сведа до минимум внасянето на изкуствена светлина. 
 
Член съм на световната организация за сватбена фотожурналистика WPJA и имам няколко международни нагарди, така че приемам поръчки и извън България (предимно в рамките на ЕС). Профилът ми във WPJA , както и наградените снимки, можете да разгледате ТУК.
 
Ако желаете да се свържете с мен, моля използвайте формата за контакт в сайта, а ако желаете да се запознаете с условия за заснемане, свободни дати и цени за сватбена фотография, посетете тази страница .
 
Благодаря за вниманието!
Developed by Daniel Nanovski